2.5.2014

Epäsuoravalaistus

Kodin valaistustapoja on monia; suora, epäsuora, tai näiden välimuoto. Suorassa valaistuksessa valo tulee valaisimesta suoraan valaistavaan kohteeseen ja epäsuorassa valaistuksessa valo heijastetaan epäsuorasti pintojen esimerkiksi seinän tai katon kautta tilaan.

Suora valaistus on energiatehokkain sekä yksinkertaisin ja edullisin tapa toteuttaa kodin valaistus. Suora valaistus sopii hyvin kaikenkorkuisiin tiloihin eikä se aseta rajoituksia seinien tai katon väritykseen.

Epäsuora valaistus voidaan toteuttaa usealla erilaisella tavalla; valonlähde voidaan integroida katto- tai seinärakenteisiin hyväksikäyttäen kattojen alaslaskuja, erilaisia koteloita tai valolistoja. Tällöin on huomioitava että huonekorkeuden tulisi olla vähintään 2,7 metriä, jotta katon ja valaisinten välille saadaan riittävästi etäisyyttä. Epäsuoravalaistus voidaan toteuttaa myös asentamalla valaisimet kaappien päälle, huonekalujen kuten lipastojen tai kaapistojen taakse tai alle, taulujen ja peilien taakse tai vaikkapa kaiteisiin.Valaistuksen toteuttamiseen voidaan käyttää myös valmiita epäsuoraa valoa antavia seinä- tai kattovalaisimia. 

Epäsuorassa valaistuksessa valaistavien pintojen tulisi olla vaaleita ja valonlähteiden olisi oltava riittävän etäällä valaistavista pinnoista, jotta niiden tuottama valokiila olisi tarpeeksi leveä.

Ihastuin epäsuoraan valaistukseen Hyvinkään asuntomessuilla 2013.


Epäsuoran valaistuksen voi todellakin toteuttaa monella tavalla ja vain mielikuvitus on rajana. Tosin uudiskohteessa pystyy valaistuksen toteuttamaan monipuolisemmin  kuin vanhassa rakennuksessa.
Meille asennettiin keittiöremontin yhteydessä led-valonauhat kaapistojen päälle, lasikaappeihin, työtasojen yläpuolelle sekä kaapistojen sokkeliin tuomaan tilaan epäsuoraa valoa.Myös portaikko valaistiin epäsuoralla valolla eteisen remonti yhteydessä.Epäsuoraa valaistusta on kaapistojen takana.
Pesuhuoneessa epäsuora valaistus on toteutettu sijoittamalla led-valot peilin taakse.


1 kommentti:

  1. Vau, hienon näköistä! Olen ajatellut tehdä valopeilin samalla tavalla, mutten tiedä, että pitääkö taakse tehdä kehikko peiliä ja muuntajaa varten? Vai miten tuollainen peili olisi järkevintä toteuttaa? :)

    VastaaPoista

Sana on vapaa, saa kommentoida :)